Johanna Christina de Vlaming

 

We schrijven het Jaar 1752

Na het overlijden van Pieter Crijnen Vlaming, schepen en schilder te Wassenaar en opa van Johanna Christina, gaat haar vader Ary de Vlaming (schilder van beroep)en op dat moment ergens tussen de 21 en 27 jaar, via Utrecht richting Zwammerdam. De reden hiervan heb ik nog niet kunnen achterhalen. Mogelijk is dat hij een  samenwerkingsverband had met zijn broer Jacob.  Jacob was ook schilder en woonde in de omgeving van Alphen aan de Rijn, in het toenmalige dorp Outshoorn en was 2 jaar ouder dan Ary. In ieder geval was het zo dat Ary nog geen eigen familie onderhield.

Tussen het overlijden van zijn vader (1752) en zijn eigen huwelijk met Jannetje Bushof (1758) is er over Ary vrijwel niets bij mij bekend. Op het moment dat Ary Wassenaar verlaat zijn er waarschijnlijk alleen nog zijn zuster Cornelia de Vlaming, zijn  stiefmoeder Lena van der Hoeve en zijn halfzuster Elizabeth. Elizabeth is hier tussen de 11 en 17 jaar oud. Ary ’s broer Crijnen is kort na het overlijden van zijn vader getrouwd en is een eigen huishouden begonnen. Ary trouwt in 1758 met Jannetje Bushof. Dit geschiedt in Utrecht in de Catharijne kerk.  In 1759 wordt dan Johanna Christina in Zwammerdam geboren doopgetuige bij dit heugelijke feit is Ary’s zuster uit Wassenaar, Elizabeth. Veel geld heeft de familie nooit gehad, aangezien 42 jaar later  Ary zijn vrouw Jannetje, Pro Deo begraven wordt in Rotterdam.

Over de jeugd van Johanna Christina is weinig te vertellen. Ze is het oudste kind van Ary en Jannetje en is geboren op 21-10-1759 Johanna Christina vindt kennis aan een Arnhemmer, Pieter van Wikkelingshof, die in Kralingen woont. Waarschijnlijk had zij een dienstje had in Kralingen want dat is ook de woonplaats die vermeld wordt bij het huwelijk. Ze trouwt op 23-05-1784 (Gereformeerd), ze is dan 24 jaar. Hieronder de Attestatie (aanbeveling)

 In de archieven van Rotterdam-Kralingen wordt vermeld dat ze getrouwd zijn op 23 mei 1784. Omstreeks 1789 zijn deze beide echtgenoten verhuist naar de Hofstraat in Rotterdam tussen de Leeuwenlaan en de Raamstraat. Dit wordt vermeld bij de geboorte van zoon Jan die in de Grote of St. Laurenskerk gereformeerd wordt gedoopt

.   Grote- of St.Laurenskerk

Ze verhuizen nog een keer naar de Vest (waarschijnlijk de Schiedamse Vest) nabij ‘t Werkhuis  zoal vermeld wordt bij de geboorte van Ary van Wikkelingshof in 1791. Een aantal kinderen worden gedoopt in de Oosterkerk. 

 

       Oosterkerk

 In 1796 wonen ze dan in de Leeuwenlaan waarschijnlijk nr 227.  In dit jaar sterft vader Ary de Vlaming in Zwammerdam. Moeder Jannetje Bushof komt naar Rotterdam en woont bij Johanna Christina in. (uit externe bron) De familie van Wikkelingshof heeft het ook niet rijk en hebben veel kinderen. Dochter Hendrina wordt in 1796 Pro Deo begraven.

Waarschijnlijk zijn de beide zusters van Johanna Christina te weten Hendrina en Johanna nooit ver uit haar buurt geweest of hebben ook bij haar ingewoond. Want we zien heel vaak beide zusters terugkeren als doopgetuigen bij de kinderen van Johanna Christina. Zij zijn waarschijnlijk na het overlijden van vader Ary met moeders meegegaan naar Rotterdam. Broer Pieter blijft achter in Zwammerdam. Als de gezusters samen met moeder bij Johanna Christina gewoond hebben, dan waren er in 1798  11 mensen in huis die te eten moesten hebben.

In 1800 sterft Pieter van Wikkelingshof en de moeder van de drie gezusters, Jannetje Bushof. Bij het overlijden van Jannetje wordt vermeld dat er nog 4 meerderjarige kinderen van haar in leven zijn. Dit zijn: Johanna Christina, Hendrina, Pieter en Johanna. Nadat Johanna en Hendrina getrouwd zijn, zien we in Rotterdam van deze beide geen sporen meer. Wel weten we dat de beide zusters van Johanna Chritina 2 oude vrijsters zijn. Zus Johanna trouwt een 19 jaar jongere man Lourens Miestel in 1807 zij is dan 41, die wanneer Johanna gestorven is weer trouwt met een 10 jaar oudere vrouw.  Hendrina trouwt op 43 jarige leeftijd met een Gerrit van de Berg

 In de periode dat Johanna Christina op de Leeuwenlaan woont komt haar nicht uit Wassenaar in de buurt wonen, Cornelia de Vlaming dochter van Crijn de Vlaming en Maria van Tongeren. Zij trouwt op 09-11-1800 met een zekere Pieter van de Berg uit Kralingen. Waarschijnlijk hebben Johanna Christina en Cornelia  elkaar helemaal niet gekend. Cornelia woonde in de Wijnhaven. Ook zij was erg arm want ze trouwde Pro Deo. Nadat  de man van Johanna Christina overleden is komt er nog een, jawel, de Vlaming, bij uit een buitenechtelijke relatie. Eigenlijk 2 maar de ene, Johan sterft al vrij vroeg met 1,5 jaar. Het is een tweeling. Geboren zijn ze op 9 maart en gedoopt op woensdag 1 april

De overblijvende dochter heet Christina. Zij trouwt later in 1833 met Cornelis van den Acker, verdere gegevens over de familie van den Acker zijn terug te vinden in het archief van Delft. Christina kan geen dochter zijn van Pieter daar zij een in maart 1801 wordt geboren. Christina heet dus de Vlaming

Johanna Christina krijgt in 1805 nog een keer een buitenechtelijk kind dit is Hermanus  Johanna is hier dan al 45 jaar

Click op het kaartje voor Locaties
                                                                               

         De Leeuwenlaan
           De Grote- of St. Laurenskerk
            De Oosterkerk
           De Wijnhaven
(waar Cornelia de Vlaming uit Wassenaar woonde)

Johanna Christina sterft in 1815   55 jaar oud.